Automate your Marketing
with Womplify




 
Basyirah's FotoPage

By: Basyirah Abd Rahman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 1-Oct-2010 03:44 Email | Share | | Bookmark
Pindah Umah

Saye dah berpindah umah dari fotopages ke blogspot. hehe. TQ Atas kesetiaan anda.

p/s: umah sebenar kat kmpung changkat lagi tau. yg tu belum pindah


Sunday, 8-Aug-2010 13:23 Email | Share | | Bookmark
Entri khas utk Puan Samihah (^^,)

3rd College 2006

Melangkah masuk ke Kolej Kediaman Kurshiah, KK3 bersama jiwa berkocak. Pelbagai persoalan bermain di minda, apatah lagi, bakal mempunyai rumet yg tidak dikenali. Register di kaunter pertama, mendapat kunci, dan berselisih dengan seseorang kerana dia beratur di belakang ku..hmm.. she is Samihah Mohd Noor. Berpakaian sopan berbaju kurung dan ramah di bibirnya menguntum senyum menyapa kehadiranku. Melihat tag pada kunci bilik yang diberikan, kami mendapat satu bilik yang sama! A215! Alhamdulillah.. Syukur padanya kerana telah memberikan aku seorang rumet yg juga seperti diriku. At least, seseorang yg menjaga solat, menjaga aurat dan pergaulan. Tidak dinafikan, kehidupan selana 2 semester di kolej memerlukan kita punyai seorang rumet yg memahami, yg supportive dan alhamdulillah, Allah telah memberikan aku kesempatan mengenalinya..

Kami bertiga dalam bilik yg besar siket dr bilik2 lain, tp masih agak kecil dibandingkan dengan blok lain. namun bersyukur, hasanah dn mawadah dlm bilik itu menjadikannya sentiasa lapang. Aku, samihah dan Laila Nazneen. Seperti ditakdirkan hidup bersama, kami berkongsi jiwa raga yang sama, bersolat jemaah bersama, dan byk masa indah kami habisi bersama. Pergi makan bersama. Segalanya bersama2..

Samihah Mohd Noor.

1- Sangat kuat study. Selalu tertidur ngan spek pun tak cabut.
2- Time wat keje, amat komited dengan tugasan yg diberikan.
3- Sgt mudah didekati. Peramah dan Suke membalas senyuman.
4- Dia mempunyai satu azam utk melengkapkan dirinya menjadi wanita solehah. Alhamdulillah, impiannya sudah tercapai. Tak pernah ponteng usrah dan selalu mempersiapkan dirinya dengan tazkirah dan bacaan harian.
5- Kadang2 agak kalut kalau x jumpe barang, tapi dengan kehadiran Laila Nazneen yg menjadi extra eyes kepadanya membolehkan barang yg tak jumpe pun leh jumpe.
6- Gifted : Subjek yg org susah nak skor die leh wat dengan baik, senang pickup.
7- Tak suka simpan perasaan sorg2. Dia akan meluahkan perasaanya kalau geram kat sape2 ataupun mahu mintak pandangan apa2.
8- Sifatnya yg sygkan sahabat buatkan die mudah tersentuh dan sentiasa melindungi sahabatnya. Setia pada sahabat.




Sunday, 11-Jul-2010 04:32 Email | Share | | Bookmark
Air Mata

Semalam.. Tanggal 10 Julai 2010, pagi pukul 9, aku masuk bilik, tgk fon dn ade 2 missed calls and 1 message. aku pon tgk sape call, owh.. Shafiq Azfar. Jarang die call pagi2.. then tgk plak mesej, tibe2...
"Abg Yus dah meninggal pagi tadi pukul 6, sedeqahkan alfatihah..."
Aku terduduk. Innalillahi wainna ilaihi roji'un.. Setitis air mata ku keluar. ya Allah.. perkara pertama yg terlintas di fikiranku adalah Along. Kakak Azfar yg baru saje mendirikan rumah tangga pada Raya Puasa ke5 tahun lepas. Sekarang, suaminye telah dijemput menghadap Ilahi. Aku menyampaikan berita ini pada family. semua mengucap panjang. Baru semalam aku bagitahu abg yus sedang dirawat di ICU. mase tu pn semue dah terkejut, ni kan pula apabila menerima berita kematiannnya. Takdir Allah. Qadha' Qadar Adalah ketentuanNya.

Pukul12.30, aku umi abah kakak bergegas ke meru heights ipoh bagi menziarahi keluarga arwah. Sampai dlm pukul3 petang, arwah baru selesai dikebumikan, ramai org berpusu2 keluar masuk ke rumah.. Aku bersalaman dengan Along, sebak di dada x dpat aku sembunyikan lantas aku x mampu nak berkata apa ketika kami berpelukan. Along sungguh2 tabah. Di raut wajahnya tergambar cekalnya hati seorang isteri menerima pemergian suami. Usia perkahwinan yg tidak sampai setahun namun Allah menguji beliau dengan dugaan kehilangan insan di sisi. Aku memandang Kak Nini, wajahnya pucat, matanya sembam, turut berkongsi kesedihan Along. Kak Nini setia di sisi, merangkul bahu si kakak, memberikan semangat dan dorongan di kala suami tiada lagi di sisi. Aunt dn Uncle.. apatah lagi, pemergian menantu pertama yang menghiasi keceriaan di rumah. Aku kelu. membisu. Mampu mengalir air mata yg tidak sedikit pun meringankan beban mereka. Bahkan aku melihat dengan penuh sebak, tak mampu utk aku gambarkan, sehingga umi turut menitiskan air mata mendengar kisah saat2 terakhir sebelum arwah pergi. Kata Aunt, sebelum Aubt pulang Aunt kucup dahinya, berpesan pada arwah supaya jgn lupakan Allah. Arwah tersenyum sambil membalas, insyaAllah. mama jgn risau. saya sihat je.. Kata2 arwah itu mengandungi 1001 maksud tersirat yg mungkin arwah sembunyikan kesakitanya agar insan di sekeliling tidak tahu, Tapi Allah Maha Berkuasa, arwah pergi dan melelapkan mata dalam keadaan senyum bersama bauan haruman mawar. Alhamdulillah. Semoga Roh Arwah ditempatkan di kalangan hamba2Nya yg soleh...

p/s: aku belum pernah menemui arwah, namun aku mengikuti perkembangan along bersama arwah di dalam facebook nye. aku doakan along tabah dan kuat menghadapi ujian Allah. Sesunggunya, nilai sabar itu amat mahal harganya di sisi Allah swt.


Wednesday, 23-Jun-2010 01:27 Email | Share | | Bookmark
awal pagi

aku penah bekerja dalam 2 situasi berbeza,
kat ATCEN seri Mahligai dulu,
ada satu prinsip yg mereka pegang, yg kene welcome everyone bila masuk opis atau bile meninggalkan opis.
itu mbuatkan semua org alert kehadiran kite.
selain itu, it will lead to positive emotions for the whole day.
a happy, glad, cheer and enjoyable day with bright smile on face ketika menyapa org.
thats good!
bila awal2 pagi kite dah "Good Morning everyone!" memula akan rase janggal, tp lama2 cam rase kehadiran kite akan disambut oleh semua. hehe. interesting kan?
by the way, for some other matter, i leave the company with some reasons.

and coming to the academician world.
yet, it bring me a different situation whereas we did not conscious to people around.
maybe not all the place camtu, tp apa yg aku nampak, org yg "akademik" ni kurang ambik tahu hal org belakang. even i am here, i follow that rule di mana datang keje, letak beg dan bukak laptop. thats all. no morning friendly greeting or chatting. when the silence condition mcm ni, kadang2 kite pn xtahu when ade someone ask, "where is she?" and we keep on eye to her place but xde org and we answer, "donno la". simple je kan. im not sure if i only the one feel this or at the other place is different by the way that was my experience to be in two different situations with different people. hehehe.

The conclusion is..?
be yourself. hahaha.

p/s: Post Akan datang..
Selamat Pengantin Baru Samihah! Akan ada Entry Khas Buatmu


Tuesday, 22-Jun-2010 00:59 Email | Share | | Bookmark
Thanks Note

Thanks for this and thanks for that
Thanks for the known and thanks for the unknown
Thanks for the things loved
Thanks for the unloved
Thanks thanks thanks

Thanks for people of all shapes and sizes
Thanks for the hearts small and large
Thanks for the talents and gifts of every soul
Thanks Thanks Thanks

Even when life deals us lemons, we give thanks and make lemonade.
Even when the dark clouds loom ever so close to our person, we give thanks.
Nothing or no one can stop us from giving thanks. So in this, we give thanks for the wisdom and grace in being able to give thanks.


poem utk Mr. Koh yg akan keluar dr OCRCC x lama lagi.

source


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net